M|E Medya Ermenek NAL - Medya Ermenek Medya Ermenek
Facebookta Paylaş

NAL

 
Fotoğraf: Hasan Hüseyin Kahrıman / Kendisine teşekkür ederim.


Bir adam; eski bir nal bulmuş ve sevincinden hoplayıp, zıplıyormuş. Etraftan görenler sormuşlar.

"Ne oldu da böyle hoplayıp zıplayıp duruyorsun? Bu sevincin ne be adam?"

Adam cevap vermiş; "Nal buldum nal!"

"E ne olacak eski bir nal bulmuşsun, eski bir nal nedir ki?" demişler.

Adam yine eklemiş;

"Bir nal nedir demeyin, geriye ne kaldı ki, üç nal ile bir at." demiş.

Komşumuz Alata yeni adıyla Balcılar’dan Hasan Hüseyin Kahrıman arkadaşımız arazi üzerinde bulduğu eski nal fotoğrafını görünce aklıma çocukluğumdan beri yöremizden duyup dinlediğin bu espri türünde fıkrayı hatırladım.

Ancak nalı bulan adamın "Bir nal nedir demeyin, geriye ne kaldı ki, üç nal ile bir at." demesi aslında içinde bir terbiyeyi de barındırmaktadır. Kanaat etme yani elindekiyle yetinmeyi ve elindekiyle mutlu olabilmeyi gösteren bir örneklemedir.

üç nal ile bir at” kalması durumu ise ümit var olmayı gerçekleşmesini istediği şeye dair beklenti duyan, umutlu olmayı içinde barındıran bir durum bildirisidir.

İnsanın en önemli sermayelerinden biri ümittir. Ne zaman ki kişi ümidini yitirir işte o kişi de asıl sorunlar o zaman başlar. Ümit ne kadar olumlu ve iyi ise¸ ümitsizlik de (karamsarlık) o kadar kötü olumsuz bir duygudur.

Günümüzde karamsarlık (ümitsizlik) kıskacına düşen insanları yaşadıkları ve yaşattıkları vahşet örneklerini her gün duymaktayız.

Diğer yandan bir yıldır yaşadığımız pandemi ortamı insanlığın ruhsal yapısına olumsuzlukları pompalarken, ruhunu güzelliklerle beslemesini bilen insanlarda ise bir kaygı, karamsarlık belirtisi göstermemektedir.

 En azından şu pandemi ortamında ruhumuzu sabır ve güzel duygularla beslemeye devam edelim. Şahsım şu an, nal bulan adamın sevincindeyim. Çünkü bilim ortamı boş durmuyor ve aşı/lar üretebilmiş bu sıkıntılı günlerde bizlere nal bulma sevincini yaşatmıştır. Kısmetse geriye kalan nallar ve at da bulunacak insanlık büyük dersini almış olarak yeniden toplumsal yaşantısına devam edecektir.

Bu yazımın daha etkili olabilmesi için Balkan Harbi döneminde yaşanılan salgın hastalık sırasında asker olan dedemin yaşamından bir kesit sunduğum ASKER DURMUŞ adlı yazımı da okursanız, bu memleketin nice salgınlarla ne zorlu günleri atlattığını bir örnekle daha görmüş olursunuz.

Bir nalı veren Rabbim üç nal ve bir atı da verir.

Durmuş Ali ÖZBEK

Bekir Sazak
; (Mesaj olarak ulaşan yorum)
Gelinin duvağı allı
Dili dudağı ballı
Ata binmiş geliyor
Dört ayağı da nallı

Fransa kültüründe bulunan bir nalın uğur getirdiğine inanılır. Bilhassa 7 delikli nal olağan üstü uğurludur. Tabi bu bir batıl inançtır. Acaba nal bulup sevinmeyle bu inanç arasında bir bağlantı var mıdır?

O bir adam dediğinizin isim Nasrettin Hocadır.

Keşke o fıkrasını buraya yazsaydınız. / "99 altını veren Allah 100'ü de verir." Tamam, Nasrettin Hocanın da, bu yazıda geçen adam ise; "Bir nalı veren Rabbim üç nal ve bir atı da verir." diyor. Nasrettin Hoca bir altından söz ederken bu adam; "Üç nal ve bir at" daha istiyor.😁
YAZARLAR SAYFASINA ==>>>
Medya Ermenek Taşeli Edebiyat Güncesi yayınlanan makalelerin içeriği hakkında mali, hukuki, cezai, idari sorumluluğu makalesi yayınlanan yazara aittir.Yayınlanan makale karşılığında yazarlara telif ücreti ödenmez. Yazarlar bunu peşinen kabul etmiş sayılırlar.

2 yorum:

Yorum Kuralları
Yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret, küfür, aşağılayıcı, küçük düşürücü, pornografik,
ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici,
yorumların her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluğu yorumcuya aittir.
İsimsiz yazılan yorumlar bir saat içinde sistem tarafından otomatik olarak silinir.

sanalbasin.com üyesidir
Düzenleme | Copyright © 2013-2023 | MedER |Medya Ermenek
BİZE ULAŞIN
ghs.google.com
ghs.google.com