M|E Medya Ermenek 1101 YILI HAÇLI SEFERLERİ VE ERMENEK –(2) - Medya Ermenek Medya Ermenek
Facebookta Paylaş

1101 YILI HAÇLI SEFERLERİ VE ERMENEK –(2)


     ‘1101 Yılı Haçlı Seferleri ve Ermenek’ şeklinde verdiğim konu başlığını okuyunca aşağıda verdiğim bilgiler ‘gerekli miydi, bunlar da neyin nesi?’ diyebilirsiniz. 
      Ermenek ve Haçlılar konusuna giriş yapıp bazı olayların anlaşılmasını sağlamak adına bu ön bilgilerin verilmesi gerekmektedir. 
      Yoksa direk Ermenek ve Haçlıları yazmaya başlayınca dayanaksız görülebilir. İşte bunu önlemek ve daha önce yayınladığım 'Taşeli’nde Ön Türkler' adlı dizi yazımla bağ kurmak için gerekliydi.

Bir başka açıklık getirmem gereken mevzu ise onca kaynaktan Haçlı Seferlerini inceleyip araştırmama rağmen Ermenek adına doğru bilgiye ulaşınca bu yazımı yazma gereğini hissettim.

“1101 Yılı Haçlı Seferlerinin Anadolu'da yaşanan olaylarını kapsayan bölümü hakkında bilgi veren kaynaklar arasında, ne yazık ki, görgü tanığı tarafından yazılmış bir esere sahip değiliz.

Ayrıca Albertus Aquensis'in eseri dışında, devrin Müslüman, Hitin, Bizans, Ermeni ve Süryani kaynakları da maalesef bu konuda tafsilatlı bilgiden yoksundurlar; hatta bunlardan bir kısmı bu olaydan hiç bahsetmemişlerdir.

Yerli Ermeni kaynağı Urfalı Mateos'un bu konudaki kaydı, oldukça geniştir. Fakat o, verdiği bilgilerde zaman zaman yanlışlıklara düşmüş ve 1101 yılındaki sefere katılan orduları birbirine karıştırmıştır.[1]

“1101 Haçlı Seferin tek ve önemli eser, Albertus Aquensis'in ünlü kroniğidir.”[2]

…tarihimiz bakımından bu kadar önemli olduğuna işaret ettiğimiz 1101 Yılı Haçlı Seferlerinin Anadolu'da yaşanan olaylarının en tafsilatlı hikâyesi, kaynak olarak değerlendirilmesi büyük tartışmalara yol açmış olan bu eserde bulunmaktadır.”[3]

“Örneğin, bazı kronolojik ve topografik eksiklere ve hatalara rağmen, 1101 Yılı Haçlı Seferlerinin ikinci ordusunu teşkil eden Nevers kontunun seferi hakkında bilgi veren tek kaynak, Albertus'tur.

Kendisinin, rivayetleri için bizzat sefere katılanlardan duymuş olduklarını naklettiği şeklindeki beyanını doğru kabul edersek, Nevers kontunun İstanbul'a gelişinin ve Anadolu içinden geçişinin tasvirinde, muhakkak surette o, Nevers ordusunda bulunmuş olan bir savaşçının verdiği habere dayanmış olmalıdır.

Biz, onun, gerek bu ordu için gerekse zaman zaman Müslüman Bizans, yerli Ermeni ve Süryani kaynaklan tarafından doğrulanan birinci ve üçüncü ordular hakkında verdiği bilgilerin temelde doğruluğuna inanmanın mümkün olduğunu düşünüyoruz.”[4]

“Birinci Haçlı Seferi'nin başarısı kısa zaman sonra 1101 yılında üç büyük ordunun hareketine vesile olurken, bu seferin uğradığı başarısızlık, böyle bir hareketin yeniden gerçekleşmesini sağlayabilmek için neredeyse yarım yüzyıla yakın ilgisizliğe ve isteksizliğe neden olmuştur.”[5]

“1100 Yılı Haçlı Seferlerine çıkan üç büyük ordu da, Birinci seferdeki gibi kralların yönetiminde değil, dükler, kontlar ve kilise ileri gelenlerinin liderliğinde kuruldu. Birbirinden ayrı bu üç ordu-“[6] “nun birincisini Milana başpiskoposu Anselm de Buis'nin idaresindeki Lombardlar, kont Etienne de Blois'nın kumandasındaki Fransızlar ve marşal Konrad'ın idaresindeki Almanlar; ikincisini Nevers kontu Il. Guillaume'un kumandasındaki Fransızlar; üçüncüsünü ise Aquitania dükü (ve Poitou kontu) IX. Guillaume 'un kumandasındaki Fransızlar ile Bayern herzogu IV. VVelf'in idaresindeki Almanlar oluşturdu.”[7]

Kaynaklar “1101 yılı haçlı orduları için toplam verdiği sayı 300.000 ile 435. 000 kişiyi bulmaktadır.”[8] demektedir.

 “Lambardlar büyük bir ordu halinde 13 Eylül 1100 tarihinde Milana'dan yola çıktılar.”

“Lombard ordusu Mart ayı başında İstanbul'a vardı ve surların dışında Haliç sahili boyunca karargâh kurdu. Lombardlar arkalarından gelmekte olan Fransız ve Alman kuvvetlerini bekleyerek iki ay İstanbul önünde oturdular.

Fakat bu süre içinde yine taşkın hareketler yapmaya ve etrafı yağma”[9] olaylarını yaptılar.

“1101 Haçlı seferinin ikinci ordusu olan pek çok Fransız şövalyesi İlkbaharında yola çıkarak “Mayıs ayı başında İstanbul'a geldi.”

“Fransızlar İmparator tarafından iyi karşılandıkları gibi, … 500 kişilik bir Peçenek birliği ile onların yanına verecekti.”[10]

                                                                                                                                         19.12.2020

Araştırma

Durmuş Ali ÖZBEK



[1] Prof. Dr. Işın Demirkent, 1101 Yılı Haçlı Seferleri, s.19

[2] Prof. Dr. Işın Demirkent, 1101 Yılı Haçlı Seferleri, [Albertus Aquensis, Liber Christianae Expeditionis pro Ereptione et Restitutione Sanctae

Hierosolymitanae Ecclesiae, RHC occ., N, s.265-71 3 , terc. H. Hefele, Albert von Aachen.

Geschichte des ersten Kreuzzuges, Jena 1 923, 2. cilt.]

[3] Prof. Dr. Işın Demirkent, 1101 Yılı Haçlı Seferleri, s.19

[4] Prof. Dr. Işın Demirkent, 1101 Yılı Haçlı Seferleri, s.22

[5] Prof. Dr. Işın Demirkent, 1101 Yılı Haçlı Seferleri, s.23

[6] Prof. Dr. Işın Demirkent, 1101 Yılı Haçlı Seferleri, s.24

[7] Prof. Dr. Işın Demirkent, 1101 Yılı Haçlı Seferleri, s.25

[8] Prof. Dr. Işın Demirkent, 1101 Yılı Haçlı Seferleri, s.26

[9] Prof. Dr. Işın Demirkent, 1101 Yılı Haçlı Seferleri, s.26

[10]Prof. Dr. Işın Demirkent, 110Yılı Haçlı Seferleri, s.28

[11] Resim Alıntıdır. ekstrembilgi'den alınmıştır. Teşekkür ederiz.

<<<ÖNCEKİ BÖLÜM                                                    SONRAKİ BÖLÜM>>>



YAZARLAR SAYFASINA ==>>>
Medya Ermenek Taşeli Edebiyat Güncesi yayınlanan makalelerin içeriği hakkında mali, hukuki, cezai, idari sorumluluğu makalesi yayınlanan yazara aittir.Yayınlanan makale karşılığında yazarlara telif ücreti ödenmez. Yazarlar bunu peşinen kabul etmiş sayılırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Kuralları
Yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret, küfür, aşağılayıcı, küçük düşürücü, pornografik,
ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici,
yorumların her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluğu yorumcuya aittir.
İsimsiz yazılan yorumlar bir saat içinde sistem tarafından otomatik olarak silinir.

sanalbasin.com üyesidir
Düzenleme | Copyright © 2013-2023 | MedER |Medya Ermenek
BİZE ULAŞIN
ghs.google.com
ghs.google.com