M|E Medya Ermenek BABASIZ BÜYÜYEN TÜRK KIZI SAVAŞ PİLOTUNUN HİKÂYESİ - Medya Ermenek Medya Ermenek
Facebookta Paylaş

BABASIZ BÜYÜYEN TÜRK KIZI SAVAŞ PİLOTUNUN HİKÂYESİ

 


TAŞELİ  (ERMENEK ) YÖRESİNE  BİR UÇAK  DÜŞTÜ – (4)

         Taşeli (Ermenek) yöresin, yani, Orta Toroslara düşen 3 uçakla ilgili bilgiler önceki yayınlanan  sayılarda anlatılmıştı. Bu sayımızda ise, bölgeye düşen son uçakla ilgili kısa bilgiler sunulacaktır. Tarihler 2001 yılını gösterdiği günlerin birinde, akşam bültenlerinde “Konya Hava Üssünden görev için havalanan bir savaş uçağı, Ermenek yöresindeki Daran köyü yakınlarında bulunan Yund dağına, bilinmeyen bir nedenle düştü“ şeklinde bir haber yer aldı. İlerleyen dakikalarda, görevliler ve vatandaşların kaza yerine ulaştığı, uçağın pilotunun şehit olduğu ve kaza nedeninin araştırıldığı bilgileri de yayınlandı.

 

Bu kazayı takip eden günün gazetelerinde, kaza ile ilgili  ayrıntılı bilgiler, olay yerinden fotoğraflar, uzman açıklamaları ve muhtemel kaza sebepleri  yayınlandı. Konya Jet Üssünden, planlı görevler için havalanmış olan uçağın  pilotunun   “Türkiye’nin ilk kadın jet pilotu “ tanımına giren öncü bayan pilotlardan  Pilot Teğmen Ayfer GÖK olduğu bilgisi, Havacılarla birlikte tüm Türk Milletini yasa boğmuştu. Uçak tipi Fantom (F-4 ) savaş jetiydi. Kız öğrencilerin Harp Okullarına alınması uygulaması sonrası, Hava Harp Okulu’na giren, Burdur İli, Bucak İlçesi nüfusuna kayıtlı, dar gelirli bir ailenin kızı olan Ayfer, 6 yıla yakın bir süre alan, Harp Okulu ve  Pilotaj eğitimini  başarı ile bitirerek Jet Pilotu olmuş ve savaşa hazır pilot olarak Konya Hana üssüne atanmıştı.

 

Arama Kurtarma ve Kaza Araştırma  Ekipleri helikopterlerle yola çıkarken, bölgede bulunan Jandarma ve diğer Askeri birimler de harekete geçirilmişti. Bu kapsamda, olay yerine en yakın konumda olan Kazancı Jandarma Karakolu  harekete geçti. Yanlarına yöreyi iyi bilen bir kılavuz almak için araştırma yaptılar. Kendilerine verilen bilgiye göre, kaza yerine yakın yaylalarda (Kırkkuyu Yaylası) uzun süre çobanlık yapmış olan Kazancı Kasabası Bucak Mahallesinden  Yörük Hasan (Yüksek) ekibe dahil edilerek yola çıkıldı.

 

 Olayın bundan sonrasını, kılavuz Sayın Hasan YÜKSEK’in anlatımları ile özetleyelim. Kazancı Jandarma timi süratle olay yerine ulaştı. Aynı sıralarda çevredeki karakollardan da ekipler gelmişti. Civar köylerden vatandaşlar da olay mahallindeydiler. Uçak derin bir vadiden çıkarken yamaçlarda bulunan ağaçlara çarparak düşmüş ve parçaları etrafa yayılmıştı. Çarpmadan önce paraşütün açıldığı ve  gerilerdeki ağaçlara sarılı durmakta olduğu görüldü. Parçalar geniş bir alana yayılmıştı. Jandarma timleri çevrede güvenlik tedbirlerini alarak vatandaşları kaza ortamından uzakta tutmaya çalışıyorlardı.

 

Bir müddet sonra Konya’dan esas görevli Kaza Kırım Arama Kurtarma ekipleri geldiler. Bizim kılavuz Hasan Bey Jandarmaların isteği ile olayın tam ortasında yer almıştı. Bu sırada ağaçlarda asılı duran paraşütten bir parçayı hatıra için almak istediğini Jandarmalara söyledi, fakat, istek  kabul edilmedi. İlerleyen saatlerde enkazın toplanmasına yardım ediyordu. Konya’dan gelen görevlilerden biriyle konuşurken bu isteğini tekrarladı. Görevliden “ağaçlardaki asılı duran paraşütü indir, sonra istediğin kadarını hatıra olarak alabilirsin” cevabını alınca hemen ağaca tırmandı ve paraşüt parçalarını topladı. Görevlinin verdiği parçayı  aldı. Böylece, bu hazin kazadan  bir işaret Kazancıya gelmiş oldu. Bu konudaki mucize  tesadüf,  Burdur ili,  Bucak ilçesinden şehit pilot Ayfer’in  kaza yerine ilk koşanlardan Yörük Hasan’ın,  Ermenek İlçesi, Kazancı Beldesi, Bucak mahallesinden bir kişi olmasıdır.

 

    Kazada Şehit olan pilot Teğmen Ayfer GÖK için Konya üssünde ve memleketinde törenler yapıldı. Bu törenlerde gözyaşı sel olup aktı, ağıtlar yürekleri parçaladı. Bu törenlerde en çok canı yananlardan biri de aynı okulda okuyan ve aynı birlikte görev yapmakta olduğu nişanlısı Pilot Teğmen idi. Bu durum haberlere de yansımıştı. Cesur Türk Kızı,  vatan savunmasında en zor ve kutsal görevlerden birini üstlenmiş ve bu uğurda şehit olmuştu. Aziz Vatanımız ve Yüce Milletimiz için canlarını veren tüm şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyoruz.

 

Olayımızın son safhasını da hatırlayalım. Uçağın düştüğü alanda tüm parçalar tamamlanarak ekipler üslerine dönmüşlerdi. Günler sonra, civardaki köylerden kaza alanında dolaşan Ardıçkaya (Nadire) köyünden Hikmet Demircan isimli bir çoban şehit pilota ait olan bir parmak buldu. Köy muhtarı ve yetkili amirlerin haberdar edilmesi sonunda bu yere bir mezar kazılarak parmak dualarla mezara defnedildi. Üzerine bir mezar yapıldı ve gelip geçenler tarafından şehit ruhuna dualar okunmaya başlandı. Mezar başında ellerini açmış dua eden bir gencin resmi yayınlandı. Ayrıca, Ermenek Off-Road isimli bir gezginci seyahat ekibinin bu mezarı ziyaret ederek dua ettikleri, yıpranan bayrağı yeniledikleri konusu yerel medyada haber oldu.

 

Bu uçak kazası konusunda tespitlerimizi yayınlandıktan yıllar sonra Mayıs 2023 ayında  Antalya’da  bulunan bir özel hastanenin kantinini işleten Ali Apaydın ile tanıştım. Kendisi, Alanya ilçesi, Demirtaş Beldesi nüfusuna kayıtlı olduğunu, aile olarak uzun yıllar  babasının diş teknisyenliği yaptığı Burdur ili Bucak İlçesinde yaşadıklarını, okul arkadaşı olan Pilot Teğmen Ayfer GÖK’ün uçağının Ermenek dağlarına düştüğünü ve şehit olduğunu söyledi. Ali Bey, okul arkadaşı ve ev komşusu olan   Ayfer ile ilk, orta ve lise dahil aynı sınıfta okuduklarını, babasının Ayfer’in dişçi olan Hüseyin Gök isimli amcasıyla aynı mekanı paylaşmaları sonucu çok yakın arkadaşı olduğunu vurguladı. İlkokulda Ayfer’in numarası 549, Ali Beyin numarası 548 şeklindeymiş.

 

Ayfer’in şoför olan babası  Halit Gök yıllar önce kazada hayatını kaybetmiş. Annesi Ümmügülsüm ise 4 çocuğuyla kalmış. Amcalarının desteği ve annelerinin, halı dokumacılığı dahil, bir çok işte çalışarak çocuklarını büyütüp okuttuğu,  Ayfer’in çok çalışan, kitap okuyan, azimli ve cesur bir kız olduğu anlatıldı. Kaza yerinde  bir çobanın bulduğu parmağın defnedildiği ve mezar yapıldığını duyan annesi, Nadireli çoban Hikmet ve ailesini Bucak ilçesine davet ederek misafir etmişler. Sonra, çobanla birlikte Nadire’ye  gelerek  mezarı ziyaret etmişler ve emeği geçen herkese teşekkür etmişler.

Medyada yer alan haberlere göre, Türkiye'nin 'ilk şehit kadın savaş pilotu' unvanına sahip Ayfer Gök'ün annesi Ümmügülsüm Gök, bir bayram arifesinde Bucak ilçesinin Hacısarılar Mezarlığında bulunan şehitliğe giderek kızının kabrini ziyaret etti. Anne Gök, "Bu yıl Ayfer'imin şehit oluşunun 20'nci yılını doldurduk. Ayfer'im, 20 yılın her gününde, her saatinde ve dakikasında aklımdan hiç çıkmıyor ama bayramlar sanki daha farklı bir ağır basıyor” demişti.

 

Ayrıca, Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz ile Başkan Yardımcısı Ali Say, Türkiye’nin ilk kadın şehit pilotu Ayfer Gök’ün ailesini Bucak ilçesinde  ziyaret etti. Türkiye'nin ilk şehit Teğmen Ayfer Gök'ün isminin yaşatılması için Burdur Belediyesi tarafından Eskişehir Ana Jet üssünden satın alınan ve Burdur'a getirilen F4 Fantom savaş uçağının montaj çalışmalarının devam ettiğini,  şehidin isminin verileceği kavşağın, şehidin doğum günü olan 28 Kasım'da açılacağı, montajı tamamlanıp şehrin en önemli kavşaklarından birinde sergilenecek olan uçak vatandaşların da büyük ilgisini çektiğini,  söyledi, şeklindeki haberler yayınlandı.

 

Taşeli yöresine düşen 4 uçak hakkında kısa bilgiler sunmuş olduk. Dikkat edilirse, uçaklar 1943, 1963, 1983 ve 2001 yıllarında, diğer bir anlatımla “20 yıl arayla” düşmüş oluyordu. Bu durum garip bir tesadüften ibaretti. Biz bu kazaların  sonsuza kadar durması ve hem yöremize, hem de ülkemizin başka yerlerine hiç bir uçağın düşmemesi, üzücü kazaların hiç yaşanmaması dileğimizi tekrarlıyoruz.  Kazasız,  mutlu ve sağlıklı günler dileğiyle….

 

 

Derleyen-Yazan : Av. Naci SÖZEN /  15 Mayıs 2023,   ALANYA







YAZARLAR SAYFASINA ==>>>
Medya Ermenek Taşeli Edebiyat Güncesi yayınlanan makalelerin içeriği hakkında mali, hukuki, cezai, idari sorumluluğu makalesi yayınlanan yazara aittir.Yayınlanan makale karşılığında yazarlara telif ücreti ödenmez. Yazarlar bunu peşinen kabul etmiş sayılırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Kuralları
Yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret, küfür, aşağılayıcı, küçük düşürücü, pornografik,
ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici,
yorumların her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluğu yorumcuya aittir.
İsimsiz yazılan yorumlar bir saat içinde sistem tarafından otomatik olarak silinir.

sanalbasin.com üyesidir
Düzenleme | Copyright © 2013-2023 | MedER |Medya Ermenek
BİZE ULAŞIN
ghs.google.com
ghs.google.com