M|E Medya Ermenek İNSAN HAKLARI KAVRAMI VE TÜRKİYE - SUNUŞ - Medya Ermenek Medya Ermenek
Facebookta Paylaş

İNSAN HAKLARI KAVRAMI VE TÜRKİYE - SUNUŞ

         


İnsan Hakları kavramı, hızla küreselleşen  dünyamızda, çok tartışması yapılan güncel ve  evrensel konulardan birisidir. İnsan  hakları, bireylerin salt insan olmaları nedeniyle, doğuştan itibaren sahip oldukları, vazgeçilmez ve devredilmez özgürlüklerdir. Bu kavram, çağdaş hukuk sistemlerine sahip ülkelerde   iç hukuk konusu olmaktan öte, genel ve evrensel bir anlam kazanmıştır. Hukukun üstünlüğünü benimseyen yönetimler, bu haklar karşısında kendilerini sorumlu ve bağlı saymaktadırlar.

Türkiye, Avrupa Birliği’nin (AB) Helsinki  zirvesinde aldığı karar sonucu,  tam üyelik için aday 12 Avrupa ülkesi ile birlikte çetin bir yarışa girmiştir. Kapsamlı bir şekilde başlatılan uyum çalışmaları, AB üyeliğinin önkoşulu sayılan Kopenhag Kriterleri’ni de gözetmiş, detaylandırılmış ve takvime bağlanmış bir proğram şeklinde AB Komisyonu’na sunalacaktır.

Avrupa Birliği’ne tam üyelik sürecinde, Türkiye’nin karşılaşmakta olduğu en önemli engel “ insan hakları “ konusudur. Batılı yönetimler ve uluslararası kurumlar tarafından yayınlanan  İnsan Hakları İhlalleri Raporları’nda Türkiye yer almaya devam etmektedir. Bu şikayetleri gidermeden AB üyeliğinin mümkün olmadığı anlaşılmıştır. Nitekim, AB Komisyonu’nun son kararlarında, işkence, faili meçhul cinayetler, yargılamanın adil olmaması ve Güney Doğu sorunu gibi konulardaki tenkitleri gidermeden Türkiye’nin birliğe tam üye olamıyacağı hissettirilmektedir.

İnsan Hakları ihlalleri konusundaki eleştiriler genellikle devlete yöneltilmekte ve bu ihlallerin en çok sorgulama aşamasında yaşandığı vurgulanmaktadır. İhlallerden söz edince, kişilerin yaşam ve vücut bütünlüğünü tehlikeye atan eylemler anlaşılmaktadır. Halbuki, günümüzde insan hakları kavramı çok geniş bir haklar yelpazesi olarak algılanmakta ve sağlık, eğitim, seyahat ve çevre konuları gibi yeni  haklar listeye eklenmektedir.

İnsan Hakları alanında, çağdaş ölçütleri gözeterek  yapacağımız yasal düzenleme ve uygulamaları, Batılı Ülkeler veya AB Komisyonu istediği için değil, kendi insanımız bu değerlere layık olduğu için yapmalıyız.

Avukatlık Stajı Bireysel Çalışma Konusu ( Tezi ) olarak seçilen “İNSAN HAKLARI KAVRAMI VE TÜRKİYE ” başlıklı  bu çalışma, okuyanlar ve özellikle genç hukukcuların bilgi edinmelerine, çağdaş anlayış ve davranışlar kazanmalarına katkı sağlarsa  kendimi mutlu sayacağım.

                                                                                     Avukat Naci SÖZEN
YAZARLAR SAYFASINA ==>>>
Medya Ermenek Taşeli Edebiyat Güncesi yayınlanan makalelerin içeriği hakkında mali, hukuki, cezai, idari sorumluluğu makalesi yayınlanan yazara aittir.Yayınlanan makale karşılığında yazarlara telif ücreti ödenmez. Yazarlar bunu peşinen kabul etmiş sayılırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Kuralları
Yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret, küfür, aşağılayıcı, küçük düşürücü, pornografik,
ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici,
yorumların her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluğu yorumcuya aittir.
İsimsiz yazılan yorumlar bir saat içinde sistem tarafından otomatik olarak silinir.

sanalbasin.com üyesidir
Düzenleme | Copyright © 2013-2023 | MedER |Medya Ermenek
BİZE ULAŞIN
ghs.google.com
ghs.google.com