Ben Konya 1939 doğumluyum, büyük dedem Haşim Efendi (1842-1915) Konya’da Müderris, onun dedesi yıllar önce Konya-Beyşehir arasında Horasan’dan Yatağan köyünden gelmiş, Karamanoğlu II. Mehmet döneminde köye yerleşen köyün kurucusu ermiş insan Yatağan Mürsel soyundandır.
Konya Lisesi’nde okudum ve oradan mezun oldum (1957). İstanbul’da İTÜ İnşaat Fakültesine okumaya gidinceye kadar tüm hayatım Konya’da geçti. Mut neresidir? Ermenek neresidir? Hiç bilmem hiç aile ve iş bağlantımız olmadı.
İlk defa yol üzerinde olduğu için Mersin’e giderken Mut’u gördüm, Ermenek’e ilk gezim 1970’li yıllarda oldu, çok değişik bir yer gezdim, gezdim ve beğendim
1983 yılında DSİ IV. Bölge Müdürlüğünde çalışırken tarihi su yapıları araştırması konusunda kendi isteğimle görev aldım. Konya ve çevresi tarihi su yapılarını inceleme görevini yüklendim. Aslında bu çok ağır ve kapsamlı bir görevdi. Benim boyumu aşabilirdi, ama yılmadan çalışmaya başladım. Burada bana DSİ IV. Bölge Müdürü halen Antalya’da yaşayan Sayın Feyyaz Akalın’ın çok desteği oldu, yoksa bu ağır görevi yürütemezdim.
Bu görev kapsamında Sayın Halit Bardakçı ile tanıştım. Ona şunu teklif ettim. Halit Bey siz Ermenek çeşmelerini çok detaylı dökmüşünüz, birlikte oturup bu çeşmelerin hangi avgın (suyolu) su aldığını tespit edelim dedim. Birlikte bu çeşmelerin kaynaklarını bir krokide gösterdik. Ermenek sulamalarını da bir krokiye bağladık. Ben bunları daha sonra 1994 yılında DSİ Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan kitabıma koydum Ermenek su yapıları için çok değerli belge olduğunu düşünüyorum.
Bu çalışmalar kapsamında 1993 yılında Ermenek Belediye Başkanı Rahmetli Halil Akbulut’u bir DSİ’li olarak ziyaret ettim. Kendisi Konya Bayındırlık Müdürlüğünde çalışmış ama tanımıyordum. Beni Yukarı Çağlar’a gönderdi, bir zabıta ile, o da beni Sıra Delikler ve Enerji Kırıcı Noktasına götürdü. Ben ancak bir gün inceleme yapabildim, tabii bu çok yetersizdi, böyle bir eser için ben görebildiklerimi DSİ Genel Müdürlüğü tarafından 1994 yayınlanan kitabıma koydum. Bu bir ilk oldu.
Aradan yıllar geçti, internet ortamında Ramazan Bahar ve Durmuş Ali Özbek’in köylerini tanıtmak için İzvit isimli bir haber sitesi kurduklarını öğrendim. Tekrar heyecanlandım internet ortamında onlarla görüştüm, sizin köyün en önemli tanıtılacak yanı “SIRA DELİKLER” olmalıdır dedim. Onlarda Sıra Delikler’den boy boy fotoğrafları siteye koydular.
Burada çok can alıcı bir gelişme oldu. İzmir’den ALİ AKTÜRK ile internette tanıştım. Bu tanışma çok önemli bir başlangıç oldu. Ali Aktürk bana İzvit’ten çekilmiş 1000 civarında fotoğraf olduğunu bunları gönderebileceğini söyledi. Ve gönderdi. Bunları günlerce inceledim, tabiri caiz ise ağzım açık kaldı. Sonuçta bunları değerlendirmek için 22. Ağustos 2011 günü Yukarı Çağlar (Yukarı İzvit) köyünde buluştuk. Bu gezinin detayı Mehmet Ali Özbek’in kitabının 73-89 sayfalarında bulunmaktadır. Ayrıca aşağıdaki Web sitemden de kolayca ulaşılabilir. www.mehmetbildirici.com
Türkçe II 9.5. Ermenek Sbide
Ali Aktürk beni babası Mehmet Aktürk’ün evinde konuk etti. Annesinin pişirdiği otantik yemekleri, yörenin balını, doğal sebzeleri afiyetle yedik. Hayatımda geçirdiğim üç günü asla unutamam. Hepsine müteşekkir olduğumu belirtiyorum.
Ertesi günü, baba Mehmet Aktürk, Ali Aktürk, Ramazan Bahar, arkadaşım Kimya Mühendisi Fehmi Ersoy, Muhtar Nejat Çınar ve Abdullah Çıkrık’ın harika arazi Jibi ile çevreyi dolaştık, hep birlikte inceledik. Bu gezi detaylı Özbek’in kitabında ve benim Web sitemde yer alıyor.
Hayat bana Sbide gibi bir yeri tanıma ve tanıtma fırsatı vermişti. Ben bunları detaylı kaleme aldım ve bunda en büyük pay sahibi Ali Aktürk’e gönderdim.
2012 Ekim ayında Konya Lisesi mezunlarının Ermenek gezisi oldu, ona katıldım. Gezi baba tarafı Mut’lu anne tarafı Ermenekli merhum Yaşat Manav, Kutlay Pınar ve Prof. Tahsin Kesici tarafından düzenlenmişti. Mut üzerinden gidildi, Yaşat bize öğle yemeği ikram etti, Mut gezildi oradan Ermenek’e gidildi, merhum Ahmet Keleşoğlu’nun otelinde kalındı, üç gün Ermenek ve civarı gezildi. Gezide eski Savunma Bakanı Vecdi Gönül’de vardı. Ben otobüsle giderken İzvit su tünelleri hakkında tanıtıcı konuşmalar yaptım.
Önceden geziyi Ramazan Bahar ve Abdullah Çıkrık’a duyurmuştum. Güneyyurt Belediye Başkanı Sayın Celil Yağız ve Abdullah Çıkrık otele kadar geldiler, geziyi tertip edenlerle tanıştılar, hazırladığım İzvit dosyasını kendilerine sundum. Belediye başkanı dönüşte misafirleri olmalarını ve Güneyyurt ve Yukarı Çağlar’ı görmemizi istedi. Buna imkân olmadı ama dönüşte Güneyyurt’ta bir çay molası verildi ve sorunlarını aramızda bulunan Vecdi Gönül’e aktardılar.
Aynı yıl İsrail’de tarihi Su Yapıları toplantısı oldu. Toplantı Almanya’da Hidrolik Profesörü Henning Fhalbusch ve ekibi tarafından düzenlenmişti. Yaklaşık 80 Alman mühendis ve profesörün katıldığı toplantıya Türkiye’den tek katılan bendim, toplantı dili İngilizce ve Almanca idi. Burada Sbide Su Temin Sistemi ve Su Tünelleri isimli sunum yaptım. Alman Hoca ciddi olarak projeyi inceledi ve beğendi, İngilizce yayınlanan bildiri kitabına koydu.
Buna ulaşmak için www.mehmetbildirici.com
İngilizce 20.2.124 Ermenek, Svide
2014 yılı Nisan ayında İstanbul Karaköy’de İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nde Anadolu’da 8000 yıldan bu yana Tarihi Su yapıları isimli sergi açtım. Tabii ki bunlar arasında Sbide Su Tünelleri de vardı. Mehmet Aktürk ve annesi bu sergiye geldiler… Ne kadar mutlu olduğumu anlatamam… Mehmet Aktürk su tünellerini elektronik ortamda haritasını çıkaran arkadaşımızdır.
Ali Aktürk’ü de Gökova Akyaka’daki evime hep davet ettim, işleri çok yoğundu, bu defa ben onu 2014 yılında İzmir’de ziyaret ettim, evinde ağırladı, sofrada hep eşi Hatice Hanım’ın izvit tatları vardı… Sanki İzmir’e değil İzvit’e gelmişim.
Son olarak Durmuş Ali Özbek’in şahane Sbide kitabını beni anılar denizine götürdü…
Özellikle kitabın içine yazdığı aşağıdaki sözleri;
“Sbide Antik Kenti Tünellerinin tanıtılmasında büyük emeği olan Mehmet Bildirici Bey’e en derin saygılarımla” 11.01.2016- Durmuş Ali özbek
Saygılarımla.
Mehmet BİLDİRİCİ
Mühendis
Kişi Okudu
Eyvallah sevgili ağabey, sevgili dost. Zaman içerisindeki gelişmeleri ne de güzel kaleme almışınız. Sayenizde ortaya çıkan bir konu ve bizler elimizden geldiğince katsı sağlamaya çalıştık. Temennimiz bu değeri insanlarımızın bilmesi, tanıması ve meraklılarının gelip görmesi. Saygıyla.
YanıtlaSilMehmet Bildirici hocama çok Teşekkürler.Bir izvitli olarakAntik şu kanallarıyla ilgili yazılarını çalışmalarını takip ettim.Bir güreceğiz izvitli bu çalışmaların mutlaka karşılığını alacak.Bir an önce Unisco girip tarihi belgelenmeli ve bir Efes Antik Kenti bir Aspendos kadar öne gelen ve gezilen yerlerden olacak.Katkılarınızla dan dolayı çok teşekkürler Mehmet bey.
YanıtlaSilSMMM
Hüseyin Bağcı
İSTANBUL
çok teşekkürler de ben isterdim ki bu sitede,ermenek merkezde ve köylerinde tesbit edip fotoğrafladığınız tarihi değeri olan su yolları ve mahalle aralarındaki tarihi değeri olan çeşmelerin resimlerini yayınlasaydınız çok sevinecektim.Ben 10 Ocak 1946 tarihinde Ermenek Çınarlı su mahallesi Koca yokuş sokağı üzerindeki bir evde doğdum büyüdüm ilk okulu merkez okulunda orta okulu da orada bitirdikten sonra yatılı okullara gittim daha sonra ünv.siteyi bitirdim yıllardır memleketime bazı nedenlerden dolayı gidemiyorum.Bu yüzden mesela bizim sokaktaki tarihi bir çeşme vardı onu özledim bir de sifas camii önündeki çınarın dibindeki kaynaktaki suyu özledim. saygılar.
YanıtlaSil