M|E Medya Ermenek ERMENEK NASIL İL OLUR? - Medya Ermenek Medya Ermenek
Facebookta Paylaş

ERMENEK NASIL İL OLUR?

 


Tarihte il olmuş olan yerleşim yerlerinin şimdi de il yapılması gerekir.

Ermenek ve Silifke arasında 19. Yüz yılda il olma yarışmaları olmuştu, sonuçta ikisi de yaklaşık kırkar sene il merkezi oldular.

O tarihlerde adlarının başında “İç il livası” yazıyordu. Sonra İçel adında bir il kurulunca bugüne kadar birer ilçe olarak kaldılar.

Türkiye Cumhuriyetleri hükümetlerinin, bir yeri il yaparken tarihi seyrini de dikkate aldıkları bir gerçektir. Mesela Karaman’ın il olması gibi ki Ereğli ve Akşehir ondan olmasına rağmen Karaman il oldu.

Bu minval üzere Ermenek ve Silifke coğrafi konumları ve bağlı oldukları illere olan mesafeleri bakımından coğrafyalarında vilayet olmaya son derece müsaittirler.

Ermenek’in il olmasının gerektiğini savunan Mustafa Ertaş hocamız şu hikâyeyi anlatmıştı: Atatürk Alanya’da etrafını il olmak istiyoruz, diye dolduran halka hitaben, bir harita istedikten sonra getirilen haritada Ermenek’i göstererek “bu coğrafyada il olacaksa burası olmalıdır”, diyor.

Ermenek’in il olması her daim dillerden düşmez. Bu hususta yapılan bir imza çalışmasını Sayın Prof. Dr. Tahsin Kesici hocam, “Kurtuluş Savaşında Ermenek” adlı kitaba yazdığı takrizde Haziran 2021’de şöyle anlatıyor:

“Karaman il merkezi yapılıp Ermenek oraya bağlanmadan, coğrafi gerekçelerle ayrı il merkezi olmak için 20 000 (yirmi bin) den fazla imza topladılar. Bu imzaları Prof. Dr. İbrahim Ceylan ile birlikte İçişleri Bakanlığı Müsteşarlığına teslim ettik. Bu imzaların bir nüshası Prof. Dr. İbrahim Ceylan’dadır. Şunu da belirtmek isterim:

Ermenek il olma hakkına sahiptir. Bunun gerçekleştirmek hareketinin sürdürülmesini gelecek nesillere emanet ediyorum!”

Ermenek’in tek basılı gazetesi olan Yeşil Ermenek gazetesinin logosunun üzerinde kurulduğu ilk günden beri elli senedir şu ibare yazlıdır:

Ermenek, Sarıveliler, Başyayla, Göktepe, Güneyyurt, Kazancı “Taşeli İli İçin Elele”

Buna göre Ermeneklilerin il adı olarak Ermenek kelimesi üzerinde bir dayatmaları söz konusu değildir ve daha kapsayıcı bir üst isim olan Taşeli üzerinde durulmaktadır.

Burada şu noktaları da görüyoruz ki:

Alanya il olursa Sarıveliler oraya bağlanma eğilimindedir. Anamur il olursa Ermenek Karşıyaka yani Göksu’nun güneyindeki Kazancı beldesi merkezli bütün yerleşimler oraya bağlanma eğilimindedir ki bu takdirde Ermenek sadece üç beş köyle kalacaktır. Ermenek il olursa Karaman iki kasabayla kalacaktır, hatta bu arada Ereğli il olursa Ayrancı da gidecek ve Karaman tek başına kasabayla kalacaktır. Yani nereden baksanız sıkıntılı durumlar ortaya çıkacaktır.

2023 seçimleri cumhuriyet tarihinin en iddialı ve çekişmeli bir seçimi olacaktır.

Bu nedenle il sayısının yüze çıkarılacağı kuvvetle muhtemeldir. Bu arada büyük kasabalar büyükşehirlerde zaten mahalleye dönüşmüştür. Kalan illerdeki büyük beldelerin bir kısmının da ilçe olması stratejik açıdan kaçınılmazdır.

Bizim çocukluğumuz 67 vilayet diye diye geçti. 1980’li yıllarda bu sayı 81 vilayet olarak tescillendi. Şimdi de 100 vilayetten söz edilmeye başlandı.

1989 yılında vilayet olan Karamanın il olmasını mecliste hiçbir Konya milletvekili desteklemedi. Şimdi Ermenek il olsa bunu da hiçbir Karamanlının destekleyeceği düşünülemez. Bu gayet doğaldır.

Zaten devletimiz, hükümetimiz ve Karaman vilayeti de Ermenek bölgesini ilimize doğrudan bağlayacak Bucakkışla Yellibel yolu için hiç ara vermeden çalışmaktadırlar.

Ama her halükarda her şeyden önce Ermenek’in il olması gerektiğine kendimizi inandırmalıyız. Sonra da bu hususta en azından Ermenekliler (Başyayla ve Sarıveliler de dahil) tek ağız ve tek yürek olmalıdır. Yani Ermeneklilerin attıkları taş aynı kuyuya düşmelidir ki dikkat çekebilsin.

Ermeneklilerin attıkları taşların aynı kuyuya düşmesi lazımdır. Bazılarımızın gülüp geçtiği, bazılarımızın engeller ileri sürdüğü böyle bir hayale yabancı ne yapar Allah aşkına?

Taşeli tarihte apayrı bir yere sahip bir bölgedir. Antik tarihte de son bin yılda da aynı öneme ve mahrumiyete haizdir. Önem ve mahrumiyet aynı saftadır burada.

Bir hayalin getireceği nimet ve külfetleri önceden kestirmek zordur. 2009’da Ermenek barajı etüdü aşamasında Ermenekliler olarak asla bir birlik sağlayamadık, bunu hiç unutmuyorum. 2000’li yıllarda facebook yerine forumlarda yıllarca tartıştık, iki kişinin sözü bir araya gitmedi. Ağır basan görüş Görmeli köprüsünün mahvolacağı yolundaydı. Şimdi köprü gitti baraj kaldı, hep beraber bu barajın ekonomiye katkısından turizmi ateşleyeceğinden bahsediyoruz.

Sosyal medyada il olmaya aday ilçeler şöyle sıralanıyor:

İlçe adı Bağlı olduğu il İlçe nüfusu

Kozan Adana 130 000

Kâhta Adıyaman 120 000

Polatlı Ankara 122 000

Bandırma Balıkesir 150 000

Edremit Balıkesir 120 000

Ergani Diyarbakır 130 000

Yüksekova Hakkâri 112 000

Elbistan Kahramanmaraş 140 000

Lüleburgaz Kırklareli 145 000

Ereğli Konya 145 000

Midyat Mardin 110 000

Ünye Ordu 125 000

Cizre Şırnak 135 000

Fethiye Muğla 150 000

Nazilli Aydın 155 000

Akhisar Manisa 170 000

Erciş Van 170 000

Ereğli Zonguldak 175 000

Manavgat Antalya 225 000

İskenderun Hatay 250 000

Siverek Şanlıurfa 250000

Çorlu Tekirdağ 250 000

İnegöl Bursa 250 000

Alanya Antalya 300 000

Tarsus Mersin 330 000

Bu 25 ilçe arasında yüz binden aşağıda nüfusu olan yoktur. Bu listede bize en yakın olan da eski bir Karamanoğlu başkenti olan Alanya’dır. Alanya il olursa Ermenek yöresinden oraya kayan olur mu? Bunu zaman gösterir. Bu durum büyük oranda Karaman ilinin tutumuna bağlıdır. Ancak Güneyyurt Alanya’ya

asla gitmez çünkü Güneyyurt Ermenek’le tam manasıyla entegre olmuş durumdadır. Ermenek belediye başkanlarının bir dönem Ermenek merkezden bir dönem Güneyyurt’tan olması bunu göstergesidir. Zaten aradaki mesafe de beş kilometreye düşmüştür.

Anamur ve Silifke listede yok, oysa Anamur mesafe bakımından Alanya’dan daha müsaittir. Silifke ise eski bir il merkezi olarak şanslı olabilirdi. Ermenek de eski bir il merkezidir, ancak bu “kayalar ülkesi” coğrafi nedenlerle bir gelişme sağlayamamaktadır. Nüfusu elli senedir on binin biraz üzerinden yukarı çıkamamaktadır.

Burada Ermenek il olmalı mı olmamalı mı sorusuna olumlu ve olumsuz onlarca madde sıralayabiliriz. Ancak burada sadece, bazılarının bir fantezi olarak düşündüğü, il olma sevdasından bahsettiğimizden onlara değinmemiz uygun olmaz.

Tarihte Ermenek’in batısında Nevahi kazası vardı, Osmanlıların son dönemlerinde adı “Ermenek Nevahisi kazası” olarak değiştirildi. Bu kazanın merkezi uzun süre şimdi Başyayla’ya bağlı Üzümlü / Davdas idi. Demek ki stratejik açıdan bu arada bir ilçe merkezi / kaza gerekiyormuş ki Karamanın il olmasıyla beraber Başyayla ve Sarıveliler ilçeleri ihdas edildi.

Peki, buna rağmen Ermenek il olabilir mi? Evet, olabilir.

Çünkü Ermenek stratejik açıdan Yüksekova hariç diğer bütün aday ilçelerden öndedir. Ermenek Taşlık Kilikya’nın, Taş ilinin tam ortasında bütün illere uzaklık bakımından diğer tüm adaylardan öndedir.

Ermenek orta Torosların derin Nava vadisinde kurulmuş 5000 yıllık bir kent olarak illere ulaşımı çok pahalı ve zaman alıcı durumdadır.

Ermenek, Karamandan önce Karamanoğulları devletinin 1255 / 1263 yılları arası başkent olmuş bir kenttir. Bu başkentlik Memluk tarihçilerine göre esasen 1335 yılına kadar sürmüştür.

Ermenek’in il olması için her Ermeneklinin şahsi sosyal medya sayfasında ve guruplarda bu isteklerini dile getirmesi tabi ki çok önemlidir. Ama asıl önemli olan şunlardır ki eğer ciddi olarak Ermenek’in il olması isteniyorsa yarından erkeni yoktur hemen harekete geçmelidir.

1- Ermenek, Sarıveliler ve Başyayla kaymakamları ve belde – ilçe belediye başkanları hemen konuyu görüşmelidirler. Bu görüşmede Ermenek’in il,

Başyayla ve Sarıveliler’in yanında Güneyyurt, Kazancı ve Göktepe’nin de ilçe olarak kabulü ve yasalaştırılması amaçlanmalıdır.

2- Adı geçen belde ve ilçelerin mülki ve idari amirlerinden oluşan bir konsey kurulmalı ve belde ve ilçelerin kent konseyleri başkanları da bu konseye katılmalıdır.

3- Ermenek İl Konseyi adı verilecek bu konseye ERÇEV, ERDOK, KONER, ANER, İZER ve benzeri bütün Ermenek dernekleri de birer temsilci vermelidir.

4- Ermenek İl Konseyi, köy / mahalle muhtarları, Taşelili yazarlar, akademisyenler, yerel iş insanları ve yöre ileri gelenleriyle toplantılar yaparak durum değerlendirmesinde bulunmalıdır.

5- Ermenek İl Konseyi, Taşeli (dar manada Başyayla, Ermenek ve Sarıveliler) asıllı olup gurbette büyük bir nüfus ve nüfuz oluşturan bürokratları, akademisyenleri, yazarları, politikacıları ve iş insanlarını da harekete geçirerek ivme kazandırmalıdır. Zira bilinmektedir ki yerinde ikamet eden nüfusun en az on katı dışarıda, gurbette ikamet etmektedir.

6- Ermenek İl Konseyi, önce Ermenek’imizin medar-ı iftiharı Sayın Lütfi Elvan beyi ziyaretle başlamalıdır. Ardından iktidar ve muhalefetin Karaman vekilleri hatta siyasi parti başkanlarıyla tek tek görüşülmelidir.

 

Muükremin KIZILCA

YAZARLAR SAYFASINA ==>>>
Medya Ermenek Taşeli Edebiyat Güncesi yayınlanan makalelerin içeriği hakkında mali, hukuki, cezai, idari sorumluluğu makalesi yayınlanan yazara aittir.Yayınlanan makale karşılığında yazarlara telif ücreti ödenmez. Yazarlar bunu peşinen kabul etmiş sayılırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Kuralları
Yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret, küfür, aşağılayıcı, küçük düşürücü, pornografik,
ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici,
yorumların her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluğu yorumcuya aittir.
İsimsiz yazılan yorumlar bir saat içinde sistem tarafından otomatik olarak silinir.

sanalbasin.com üyesidir
Düzenleme | Copyright © 2013-2023 | MedER |Medya Ermenek
BİZE ULAŞIN
ghs.google.com
ghs.google.com