Sbide, Roma döneminde yaşanmış yaklaşık 400 kentten sadece birisidir. Burada bulunup yok edilen hamamlar, saraylar, diğerlerinde de hep vardır. Ermenek kenti de daima Sbide’nin önündedir.
Sbide’yi öne çıkaran şahane ve mühendislik harikası su tünelleri olduğu görüşündeyim. Böyle mühendislik harikası yapı kesinlikle Konya, Karaman ve Ermenek’te yoktur. Antalya Patara antik kentinde vardır, yapılışı M.S. 1 yüzyıl, Silike Uzuncaburç’ta (Diocaesera), su uçurumlar içinde tünellerle getirilir, Burada Lamas (Limonlu) çayında Ura’ya gelen suyolunda şahane bir sukemeri vardır. Kitabesinden 3. Yüzyılda İmparator Septimus Severus tarafından yaptırıldığı anlaşılmaktadır.
Sbide su tünellerinin 2-3. yüzyıllarda inşa edildiğini kabul ediyorum. Ancak bulunan yazıt olmadığından bunu bilemiyoruz. Kesinlikle İmparator Zenon tarafından değil, Zenon Bizans’ın bütün hazinesini getirse bile böyle dev bir projeyi gerçekleştiremez. Ekipman, eleman gerektirir, Bizans’ın o günkü durumu buna uygun değildir. Zenon bazı kiliseler yaptırmış olabilir.
Bunları kazılar ve kazılarda ortaya çıkacak yazıtlar ortaya çıkaracaktır.
Üzücü bir olay Hayri Tekeli’nin 1986 yılında fotoğrafını çektiği ve muhtemelen hamam olabilecek yapı yıkılıp üzerine ev yapılması, muhtar kim ise görevini yapmamıştır.
Camiin dinamitle yıktırılıp yeni cami yapılması tehlikesi atlatılmıştır, sevindirici, zira burası Bizans ve Karamanoğlu döneminde yaşanılan yerdir. Tüm evler Roma (Bizans) temelleri üzerinedir.
1992 yılında SİT alanı ilan edilmiştir. Sevindirici, kim sebep olmuş ise 2015 yılında kazılar başlamıştır, ne kadar sevindirici…
Ama yeterli bulmuyorum, arkeologlar yanında çevredeki üniversitelerin inşaat mühendisleri, su mühendislerinde burada çalışma yapması işin gereğidir. Buradan öğrenilecek çok şey vardır. Üniversitelerin inşaat bölümleri öğrencilerini mutlaka buraya getirip göstermelidir.
Bu arada duyarlı muhtarlara da çok iş düşmektedir. Temel kazılarından ortaya çıkacak yazıtları müzelere vermeleri gerekir.
SULU İN başlı başına bir değer, çok eski mağara dönemine bilinmeyen dönemlere bizi götürebilir. Sbide’nin tarihini çok eskilere gidebilir. ÇOK ÖNEMLİ BİR KÜLTÜR VARLIĞI OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM..
Tabii İzvit’e sahiplenecek Durmuş Ali Özbek’ler bunları toplayıcı bağlayıcı olacaktır. Bir arkeolog birkaç ay çalışır işi biter gider. Bunlara sahiplenecek Durmuş Ali ve yeni Durmuş Aliler olacaktır.
İşin başında olduğumuzu düşünüyor, Durmuş Ali Özbek’i bu çalışmalarından dolayı tekrar kutluyor, Durmuş Ali Özbek’ler hep olsun diyorum.
Bende İzvit’yim diyorum.
Saygılarımla.
Mehmet BİKDİRİCİ
Mühendis
Kişi Okudu
Şerafettin GÜÇ
YanıtlaSilBu konuyu en kısa zamanda, havaların müsait olduğu an bizzat gelip görüntülemek istiyorum. Daha önceki yıllarda gezmiştim. İnş. Sizinle gezeriz. Slmlar.