M|E Medya Ermenek SBİDE ANTİK KENTİ VE YANLIŞ ANLATIMLAR - Medya Ermenek Medya Ermenek
Facebookta Paylaş

SBİDE ANTİK KENTİ VE YANLIŞ ANLATIMLAR

 

Foto: Ahmet ESİN

Sbide Antik Kenti, Ermenek ilçesi, Yukarı Çağlar Köyü hudutları içindedir. İnternet ve diğer medya ortamlarında son zamanlarda yanlış bir anlatım mı desem, yanlış bir tarif mi desem sürüp gidiyor.

Evet, bugüne kadar Sbide tanıtımları üzerinde emek harcayan biri olduğumu yadsıyan varsa yazılarımı tarih sıralamasına göre inceleyebilirler. Diğer yandan yazdığım kitaplara göz atabilirler.

Bunu neden yazma gereği duydum. 2001 yılından bu yana internet ortamında ve internet medyasında / Kendi Yönettiğim Ermenek Ortak Forumu – Ermenek’in Sesi – Ermenek Haber – Medya Ermenek / [Ermenekin Sesi daha önceden yönetimi bende iken Ermenek Haber adını alınca kapatmıştım] hep tanıtım gayreti sergiledim.

2015 yılında ise “Sbide Antik Kenti – Yukarı Çağlar” kitabını yazarak somut hale getirdim.

Derken Celil Yağız’ın Güneyyurt Belediye başkanlığı döneminde, İş-Kur tarafından belediyeye tahsis edilen 40 işçinin nerede değerlendireceğini düşünen Celil Bey durumu hemen Karaman Valisine sıcağı sıcağına toplantı halindeyken durumu ifade etmiş ve Sbide’de kazı yapılması sonucuna varılmış. Kazılar başlayıp belli bir aydan sonra bitirilmişti. Bitirildiği dönemde de kazının yetersiz kaldığına dair medyadaki yazılarım da daha internet medyasında okunabilmektedir.

Sbide tanıtımları araştırmacılar tarafından devam etmiş, ancak son zamanlarda bir yanlış algı ortaya çıkmıştır. Yazılan yazılarda, medya görselliğinde “Karaman İli, Ermenek İlçesi, Güneyyurt -Yukarı Çağlar” denilmeye devam edilmiştir. Bu yanlış bir anlatımdır. Bunun bir an düzeltilmesi gerektiği düşüncesini savunmaktayım. Doğrusu nedir? Doğrusu şudur; Karaman İli, Ermenek İlçesi, Yukarı Çağlar Köyü-Sbide Antik Kenti.

Nasıl ki Yukarı Çağlar İkiz İn’i sahiplenemeyeceği, yine Yukarı Çağlar adını Güneyyurt kömürleri ile duyuramayacağı gibi.

Evet, kazı alanı halihazırda turizme sunulmuş olmasa da bu kent Yukarı Çağlar’da olduğuna göre adını duyurmayı hak eden de yine Yukarı Çağlar’dır.

Bu kazılar yapıldıktan ve turizme kazandırıldıktan sonra elbette Ermenek, Güneyyurt ve Yukarı Çağlar kendi payına düşeni kazanma yoluna gidecektir. Önemli olan turizme kazandırılma sonrası şehrimizi, beldemizi, köyümüzü turistlere hazırlayabildik mi ona bakmamız gerekir.

Şimdi tam sırası değil mi?

Yukarı Çağlar /12.12.2020

Durmuş Ali Özbek

durmusaliozbek@hotmail.com

 

 

Yazardan izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
YAZARLAR SAYFASINA ==>>>
Medya Ermenek Taşeli Edebiyat Güncesi yayınlanan makalelerin içeriği hakkında mali, hukuki, cezai, idari sorumluluğu makalesi yayınlanan yazara aittir.Yayınlanan makale karşılığında yazarlara telif ücreti ödenmez. Yazarlar bunu peşinen kabul etmiş sayılırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Kuralları
Yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret, küfür, aşağılayıcı, küçük düşürücü, pornografik,
ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici,
yorumların her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluğu yorumcuya aittir.
İsimsiz yazılan yorumlar bir saat içinde sistem tarafından otomatik olarak silinir.

sanalbasin.com üyesidir
Düzenleme | Copyright © 2013-2023 | MedER |Medya Ermenek
BİZE ULAŞIN
ghs.google.com
ghs.google.com