Bir Sitil Karadut
1985
yılında rahmetli olan babam anlatırdı. “1940'lı yıllardı. Serper Köprübaşındaki
harmanımızı sürmüş malama (yığın) yapmış şahnanın gelmesini bekliyordum. Şahna;
o günlerin tahıl vergisi toplayan
görevli vergi memuruna verilen isimdi. Şahna bizim korkumuzda. Elde
ettiğimiz üründen vergi alınsa tamam diyeceğiz ama ne gezer, biz malamayı
yığmışız şahna geliyor savrulmamış samanlı yığına şu kadar dedi mi o kadar buğdayı
teslim etmek zorunda kalıyorduk. Korkuyorduk şahnadan. Tarımdan anlayan olsa
zaten ne kadar ürün elde edileceğini tahmin eder ona göre buğday istenirdi. Ama
ne gezer istenen buğday malamadan çıkmıyordu.
Boş
boş oturup beklerken canım karadut yemek istedi. Ahmetçiklerin yerinin başındaki
karaduta gidip bir güzel yedim. Bir sitilde karadut toplayıp harmana geldim. Harmanın
kenarında azıklarımızı koyduğumuz yere bir sitil karadutu da bıraktım. O sırada
Şahna göründü. Doğru harmanımıza geldi. Malamayı mühürlemesini (işaretlemesini)
beklerken sitildeki karadutu gördü.
-Bu
nedir, dedi.
-Karadut
efendim, yiyebilirsiniz, dedim. Elini uzatıp bir tane alıp yedi. Parmağı karadut
lekesi olmuştu. İki parmağını yalamaya başladı. O sırada;
-Bi
dakka efendim, dedim şapkamdaki çuvaldızı çıkarıp;
-
Bununla yiyebilirsiniz, dedim. Yere bağdaş kurup oturdu. Çuvaldızı batırıp
batırıp bir sitil karadutu yiyip bitirdi. Ayağa kalktı bir de geğirdikten sonra;
-Tamam.
Senin vergin yok, dedi. Şahna, başka harmanlara doğru yürüyüp gitti. Dünya
benim olmuştu. Zira kaldıracağım buğday ne kadardı ki zaten. Rüzgâr çıkınca
malamayı savurdum, dört çuval buğdayımız olmuştu. Bir çuval 50 kilodan hesap edersek
200 kiloydu.”[1]
Karadut Deyip Geçmeyin
Karadut,
ağız yaralarında tedavi edici olarak kullanılır. Ağzında yara olan kişi bu
karaduttan yediği zaman kısa zamanda ağızdaki yaralar iyileşir.
C vitamini deposu olup, kolajen
üretimini destekliyorlar.
Karadut
lekesi, karadutun yaprağı ile ovalanırsa çıkarmış, ben henüz denemedim,
kısmetse bu yaz deneriz.
Uzmanlar
karadut yaprağının diyabetin kalkanı oluğunu söylerler. Şeker hastaları 1 çay bardağı sıcak suya, 1 tatlı kaşığı karadut yaprağını koyup
demleyip içerse şekeri dengelediği söylenir.
“İşte karadutun faydaları
1.Sindirim Sağlığını
Geliştirir: Karadut mideniz için bir nimettir. Kabızlığı gidererek sindirim
problemlerinizin azalmasına yardımcı olur. Karadut kilo vermenizi sağlayacak en önemli meyvelerden
birisidir.
2.Kötü
kolesterolü düşürür
3.Kan
şekeri seviyelerini kontrol altında tutar
4.Kanser
riskini azaltır
5.Karadut,
tümör hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını engeller.
6.Bağışıklığı
arttırır
7.Antioksidanlar
açısından zengindir
8.Grip
ve soğuk algınlığından korur
9.C
vitamini açısından zengin olan bu meyveyi tüketerek soğuk algınlığı ve grip
gibi hastalıkların önüne geçebilirsiniz.
10. Karaciğer sağlığını
geliştirir.
11.Karadut
aynı zamanda karaciğeri güçlendirmek ve karaciğer sağlığını korumak için
çalışan bolca demir minerali içerir.
12.Anemi
tedavisinde yararlıdır.
13. Aknelerden
kurtarır.
14.Kuru
ve hassas ciltlere bakım yapar.
15.Yumuşak ve parlak cilt
oluşumunu sağlar.
16.Bağışıklığı güçlendirir.
17.Saçın
beyazlamasını geciktirir.
BESIN DEĞERİ
BIRIM
100.0G BAŞINA DEĞER |
1
SU BARDAĞI 140 G |
10
MEYVE 15G |
Su g 87,68 |
122,75 |
13.15 |
Enerji kcal |
43 |
60 6 |
Protein g 1,44 |
2.02 |
0.22 |
Toplam
(yağ) g 0,39 0 |
55 0 |
,06 |
Karbonhidrat g 9.80 |
13.72 |
1.47 |
Lif,
toplam diyet g 1.7 |
2.4 |
0.3 |
Şekerler,
toplam g 8.10 |
11.34 |
1.22 |
MINERALLER
Kalsiyum |
Ca mg 39 55 6 |
Demir |
Fe mg 1.85 2.59 0.28 |
Magnezyum |
Mg mg 18 25 3 |
Fosfor |
p mg 38 53 6 |
Potasyum |
K mg 194 272 29 |
Sodyum |
Na mg 10 14 2 |
Çinko |
Zn mg 0.12 0.17 0.02 |
VITAMINLER
C vitamini, toplam
askorbik asit mg 36,4 51.0 5.5
tiamin mg 0,029 0.041 0.004
b 2 vitamini mg 0.101 0.141 0.015
Niasin mg 0.620 0,868 0.093
Vitamin B-6 mg 0.050 0.070 0.008
Folat, DFE ug 6 8 1
B12 vitamini ug 0.00 0.00 0.00
A vitamini, RAE ug 1 1 0
A vitamini, IU IU 25 35 4
E vitamini (alfa tokoferol) mg 0.87 1.22 0.13
D vitamini (D2 + D3) ug 0.0 0.0 0.0
D vitamini IU 0 0 0
K vitamini (phylloquinone) ug 7.8 10.9 1.2”[2]
06.02.2012
Durmuş Ali Özbek
<<<ÖNCEKİ BÖLÜM SONRAKİ BÖLÜM>>>
[1] Ali
Özbek
[2] https://www.milliyet.com.tr/pembenar/karadutun-faydalari-nelerdir-karadut-suyu-ve-surubu-ne-ise-yarar-nasil-kullanilir-2657098
Hiç yorum yok:
Yorum Kuralları
Yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret, küfür, aşağılayıcı, küçük düşürücü, pornografik,
ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici,
yorumların her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluğu yorumcuya aittir.
İsimsiz yazılan yorumlar bir saat içinde sistem tarafından otomatik olarak silinir.