M|E Medya Ermenek ULUCANLARIN SON MAHKÛMU (4.BÖLÜM) - Medya Ermenek Medya Ermenek
Facebookta Paylaş

ULUCANLARIN SON MAHKÛMU (4.BÖLÜM)


Ziyaretçi Tanıklar

Hilton: 9 ve 10 Numaralı Koğuşlar

Zeminde sağda ve solda birer odası bulunan koğuşta her odada dört kişinin kalabileceği demir ranza, yatak, yastık ve battaniyeler sergilenmiş. Bu battaniyeleri yatılı okul ve askerlik hayatımdan çok iyi tanırım.

Zemin üstündeki kata dışardan demir merdiven ile çıkılmakta sahanlıktan içeriye açılan kapının sağında ve solunda birer oda bulunmakta. Bu odalarda ise yine alt üst ranzadan oluşsan koğuşta ise ikişer kişi kalınmış.

9 ve 10 numaralı koğuşları kapsayan ‘Hilton’un bu bölüm ilk olarak milletvekili Osman Bölükbaşı için hazırlanmış.

Daha sonra ‘Hilton’ adlı bu koğuşta siyasi ve sanat tarihi bakımından adından söz ettiren birçok ismi kalmıştır. Bu kişiler arasında Bülent Ecevit, Nazım Hikmet, Cevat Şakir Kabaağaçlı, Ahmet Emin ve Fakir Baykurt gibi isimler bulunmaktadır. 

Bu bölümün “Hilton” olarak adlandırılmasının nedeni diğer koğuşlardan daha konforlu oluşları ve daha az kişinin kalmasından kaynaklanmaktadır. Diğer koğuşlardan ayıran diğer bir özellik ise biraz daha yüksek bir yapı tarzında oluşudur.

Hilton Penceresinden Dış Dünya

Hilton Balkonundan Ulucanlar



Ulucanların Ünlü Mahkûmları

İskilipli Atıf Hoca, Osman Bölükbaşı, Necip Fazıl Kısakürek, Nazım Hikmet Ran, Cevat Şakir Kabaağaçlı, Osman Yüksel Serdengeçti, Ahmet Arif, Hasan Hüseyin Kormazgil, Sami Cebeci, Yılmaz Güney, Metin Peker, Oral Çalışlar, İpek Çalışlar, Beyhan Cenkçi, Adnan Cemgil, Cüneyt Arcayürek, Fakir Baykurt, Metin Toker, Talat Aydemir, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan, Necdet Adalı, Mustafa Pehlivanoğlu, Erdal Eren, Fikri Arıkan, Ali Bülent Orkan, Mustafa İslamoğlu, Feride Çiçekoğlu, Bülent Ecevit, Muhsin Yazıcıoğlu olmak üzere sağcısıyla, solcusuyla, gazetecisi, yazarıyla, öğrencisi, askeri olmak üzere inanç ve düşünceleri yüzünden insanlar Ulucanlar’da mahkûm olmuşlar. İsimlerini yazdığım liste tabi  ki daha da uzar gider. Hatta bu listede olan insanlardan ve daha listeye eklenecek insanlar bu cezaevinin darağacında can vermişler. İleriki sayfalarda idam edilmiş mahkumların listesi ve yaşam öykülerini vereceğim.

Hilton Koğuşlarının üst katından aşağıya demir merdivenlerden iniyoruz. Devamlı etrafı gözlemliyorum, bir şey kaçırmayım istiyorum. İlginç ne gördüysem resimlemeye gayret ediyorum.

Hilton gezimizden sonra 9-10 numaralı koğuş kapılarının önünden ok yününde ilerleyince topal kasa olarak adlandırdığımız kapı ve penceresi bitişik bir olan üzerinde kantin yazılı odanın önünden geçiyoruz.


Buradan büyük koğuşların bulunduğu mekâna doğru yürüyoruz.

Giriş kapısından hemen solda balmumundan yapılmış gardiyanla karşılaşıyoruz. Gardiyanın bulunduğu odanın önü açık, sadece ziyaretçilerin yanaşmaması için bir zincir çekilmiş.

Gardiyan bir masanın ardına sandalyeye oturmuş önünde büyük bir defter ve telsiz görülmekte. Sağ yanındaki duvarın önünde ise demir bir sehpa üzerine yerleştirilmiş anfiyi andıran elektrikli bir cihaz sergilenmiştir.


06.03.2020
Durmuş Ali ÖZBEK
durmusaliozbek@hotmail.com




YAZARLAR SAYFASINA ==>>>
Medya Ermenek Taşeli Edebiyat Güncesi yayınlanan makalelerin içeriği hakkında mali, hukuki, cezai, idari sorumluluğu makalesi yayınlanan yazara aittir.Yayınlanan makale karşılığında yazarlara telif ücreti ödenmez. Yazarlar bunu peşinen kabul etmiş sayılırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Kuralları
Yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret, küfür, aşağılayıcı, küçük düşürücü, pornografik,
ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici,
yorumların her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluğu yorumcuya aittir.
İsimsiz yazılan yorumlar bir saat içinde sistem tarafından otomatik olarak silinir.

sanalbasin.com üyesidir
Düzenleme | Copyright © 2013-2023 | MedER |Medya Ermenek
BİZE ULAŞIN
ghs.google.com
ghs.google.com