M|E Medya Ermenek ARNAVA KÖYÜ - Medya Ermenek Medya Ermenek
Facebookta Paylaş

ARNAVA KÖYÜ


İsminin kökeni ve jeomorfolojik yapısı üzerine bir değerlendirme

Arnava, Orta Torosların Taşeli bölgesinde, Ermenek Havzanın içinde yer almaktadır.

Ermenek nehrine güneyden karışan Zeyve Çayının doğusunu sınırlayan Gülnar platosunun bir devamını teşkil eden dağ silsilesinin Batı yamaçlarında kurulmuştur.

Köyün tarihi ismi olan Arnava'nın kökeni, Luvi kökenli dillerden türetilen kaynak, kayna suyu, kaynak havuzu gibi anlamlara gelen 'arna' kelimesine 'uwa' takısının eklenmesiyle oluşan Arna-u-wa isminin, Arnava olarak günümüze kadar geldiğini görmekteyiz.

Arna kelimesinden türetilen Hitit kral isimleri de karşımıza çıkmaktadır ki bunlardan Hitit Kralı Arnuwanda buna bir örnek teşkil etmektedir

Arnava'nın Luviler ve Hititler döneminde bir yerleşim yeri olma ihtimalini düşündürmektedir ki özellikle Hitit metinlerinde IV. Tuthalia ve tarhuntassa Kralı Kurunta ile yapılan antlaşma da tarhuntassa Hulaia nehri ülkesi sınırları tespit edilirken, tarhuntassa ülkesi sınırları içinde yer alan bazı müstahkem şehirler sayılırken 'Araunna şehri adamları' ifadesinde geçen 'Araunna Şehri'nin nerede olduğu kesinlik kazanmış olmasa da araştırmalar tarafından iki köye lokalize edilmektedir. Bunlarda birisi konumuz olan Arnava diğeri ise Seydişehir'e bağlı, suğla gölünün güneyindeki Arvana köyünün dağlık bir kesiminde yer alan şehir kalıntısı üzerinde durulmalıdır.

Arnava köyünün kurulduğu yerleşim alanı içinde yüzeysel olarak baktığımızda herhangi bir antik yerleşim görülmese de antik kalıntılar daha çok yayla kesiminde yer yer kendini göstermekle birlikte bunlar daha çok Roma ve Bizans dönemi yerleşim ve kalıntılarının izlerini taşımaktadır.

Arnava ve çevresinin jomorfolojik yapısına baktığımızda gözle görülebilir bir şekilde birçok yerde kendini sergilemektedir.

Özellikle, Arnava yayla kesimi Mut üzerinden bölgeye sokulan Miyosen yatay katmanlı Denizel kalkerlerden oluşan Gülnar platosunun bir devamını teşkil etmekle beraber, aşağı kesimlerde Zeyve çayına doğru köyün güney ve batı kısımları da Görmel formasyonunun üzerinde yer almaktadır.

Ermenek - Gülnar sınırını oluşturan Sarp erik deresi, tektonik hareketlerin de etkisiyle akarsuların vadiyi milyonlarca yıldır derine aşındırmasıyla Gülnar platosunun Görmel ve Arnava tarafını ädeta ikiye ayırmış durumdadır.

Zeyve sınırından Taşbaşı altlarına kadar uzanan sırtların üst karker katmanlarının aşınması neticesinde alttaki dirençsiz yapıların dış kuvvetler tarafından hızlı bir şekilde ortadan kalktığı görülmektedir.

Köyün doğusunu oluşturan dağlık kesimin yüzeyi, Plato karekteri arzetmektedir ki eskiden tarım arazisi olarak kullanılan bu topraklar, günümüzde yerini fidancılığa bırakmıştır.

Mustafa PAK

YAZARLAR SAYFASINA ==>>>
Medya Ermenek Taşeli Edebiyat Güncesi yayınlanan makalelerin içeriği hakkında mali, hukuki, cezai, idari sorumluluğu makalesi yayınlanan yazara aittir.Yayınlanan makale karşılığında yazarlara telif ücreti ödenmez. Yazarlar bunu peşinen kabul etmiş sayılırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Kuralları
Yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret, küfür, aşağılayıcı, küçük düşürücü, pornografik,
ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici,
yorumların her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluğu yorumcuya aittir.
İsimsiz yazılan yorumlar bir saat içinde sistem tarafından otomatik olarak silinir.

sanalbasin.com üyesidir
Düzenleme | Copyright © 2013-2023 | MedER |Medya Ermenek
BİZE ULAŞIN
ghs.google.com
ghs.google.com