M|E Medya Ermenek GİZEMLİ BİTKİLERİMİZ DÜNYAYA TANITILIYOR - Medya Ermenek Medya Ermenek
Facebookta Paylaş

GİZEMLİ BİTKİLERİMİZ DÜNYAYA TANITILIYOR


“TORLARIN GİZEMLİ BİTKİLERİ”
Yıl 2007 idi. Yöremize mayıs, haziran aylarında iki defa gidip gelmiş ve fotoğraf makinem o kadar kaliteli olmamasına rağmen yöremizde gördüğüm bitkiler ve çiçeklerinden bol bol çekip o zaman tüm haklarına sahip olduğum Ermenek Haber sitesinde yayınlamıştım. Onlarca resmi site takipçilerimize servis edip beğenilerine sunmuştum.
O zamanki imkânlar ölçüsünde resim çekimini yaptığım çiçekler, izleyicilerimiz tarafından yoğun ilgi görmüş, oldukça fazla yorumlar almıştı.
O dönemden sonra zaten yöremizden çeşitli resimler çekip çeşitli ortamlarda paylaşımda bulunan arkadaş sayısı da oldukça artı zaten.
O günlere ait anılar içinden bir tanesini tanıtımını yapmaya gayret edeceğim “Torosların Gizemli Bitkileri” kitabı için bu yazımda paylaşmak istiyorum.
Yukarda da bahsettiğim üzere yöremizden resimleyip servis ettiğim çiçeklerimiz beğeni toplamış ancak Antalya Ermenekliler Derneğinin kurucusu olan Rahmetli Hulusi Soydal abimiz çok güzel yorumlar yazmıştı.
Hulusi Soydal abimiz güngörmüş, kültürlü bir abimizdi. Kendisiyle iki defa görüşme imkânımız olmuş ve Antalya’da yapılan Ermenekliler Pikniğine davet edilmiş, bir gün boyunca çok çeşitli konuları içeren sohbetlerimiz olmuştu.
Hulusi ağabey, yöremizin güzel çiçeklerini Ermenek Haber sitesinde görünce; “İşte bu ya, Özbek!” diyordu.
On yıla yakın tanışıklığımızda soyadımdan dolayı bana hep “Özbek” diye hitap etti. Sonra devamla; “Taşeli yöremizin endemik bitkileri dünyaya tanıtılmalı. Bunu yapacak uzman kişiler bilgilerini açığa çıkararak çeşitli eserler hazırlamalı, çeşitli konferans, sempozyum vb. ortamlarda hep dile getirilmeli. Ermenek Barajı havzası altında kalacak endemik bitkilerimize acıyorum. Bir an önce bu endemik bitkilerimiz belgelendirilmeli, dünyaya tanıtılmalı.” diyordu.
Daha sonraki yıllarda (2015 yılına kadar) zaman zaman aynı haber sitesinde endemik bitkilerimize dair yeni yayınlarımızı hep site takipçilerine sundum.
Önceki dönemlerde yöremiz haber sitelerinde ve forum sitelerinde yöremizle ilgili genellikle manzara türü resimleri paylaşmak revaçta iken 2007 yılından sonra yöremizin çeşitli çiçekleri, bitki paylaşımları daha da arttı. Yöremizle ilgili bu paylaşımları en çok sergileyen arkadaşlarımızdan bir de Ramazan Bahar arkadaşımız oldu.
Bizler hep çiçek, gül ve bitki resmi paylaşımlarımızı yaparken çoğu zaman adını dahi bilmediğimiz bitkileri de sergiliyorduk. Hiçbir bilimsel bilgi içermiyor, sadece görsel bir güzellik sergileme peşinde oluyorduk.
Yıl 2016 gelince değerli hemşehrimiz Prof. Dr. Haydar Öztaş önce “Ermenek (Taşeli) Bölgesi’nde Yetişen Bazı Endemik Bitkiler” kitabında yöremizde yetişen endemik bitkileri resimleri ve Türkçe –İngilizce tanıtımları ile dünyaya tanıtımını sağladı.
Bu kitap gerçekten aranan ve (botanik) bitki bilimiyle uğraşan çevrelerce ve tüm Taşeli yöremiz insanlarınca takdir edildi.
Akabinde 2017 yılının ortasında Prof. Dr. Haydar Öztaş Bey ikinci bir çalışmaya değerli eşleri Prof. Dr. Fulya Öztaş ile birlikte hazırladıkları yöremizin karakteristik olan Tulipa sp., Sümbül – Fritllaria sp., Muscari muscarimi üç bitki türünü günlerce görüntüleme emeği vererek çok farklı renk tonlamalarına sahip endemik bitki türlerimizi günışığına çıkararak bilimsel çevrelere bir kaynak, okuyuculara ve yöre halkımıza eşsiz bir eseri daha ortaya çıkarmış oldular.
Prof. Dr. Haydar Öztaş Bey ve Prof. Dr. Fulya Öztaş Hanımefendi “Torosların Gizemli Bitkileri” eserlerinde sergilenen resimleri görünce, o resimleri elde edebilmek için ne kadar çok uzun mesafeler kat ettiklerini tahmin edebiliyorum.
Değerli Hocalarımız Prof. Dr. Haydar Öztaş Bey’e ve Prof. Dr. Fulya Öztaş Hanımefendiye ne kadar teşekkür etsem azdır. “Torosların Gizemli Bitkileri” adlı eserleri ile geleceğe kaynaklık ettiklerinden eminim. Çünkü bu bitki türlerinin tanıtımını yaparak belki de ticari birer değerin ortaya çıkarılmasını sağlamış olacaklarrdır. Belki de “Taşeli yöremizde Endemik Bitkilere Dayalı Bir Gelişme”nin temelini atmış oldular.
Yine teşekkürümü bir daha yinelemek isterim. 2007 yılındaki hayallerimizin bugün Prof. Dr. Haydar Öztaş Bey’e ve Prof. Dr. Fulya Öztaş Hanımefendi tarafından gerçekleştirilmiş olması özellikle bir medya yayıncısı olarak şahsımı çok mutlu etmişlerdir.
Sen mezarında rahat uyu Hulusi Soydal abi, senin 2007 yıllarındaki düşüncelerini değerli hemşehrimiz Prof. Dr. Haydar Öztaş Bey ve değerli eşleri Prof. Dr. Fulya Öztaş Hanımefendi sahiplendiler ve o yöremize has endemik bitkilerimiz artık dünyaya tanıtılıyor.
Ruhun şad olsun Hulusi abi.
Teşekkürler Prof. Dr. Haydar Öztaş Hocam.
Teşekkürler Prof. Dr. Fulya Öztaş Hocam.

04.07.2017
Durmuş Ali ÖZBEK

YAZARLAR SAYFASINA ==>>>
Medya Ermenek Taşeli Edebiyat Güncesi yayınlanan makalelerin içeriği hakkında mali, hukuki, cezai, idari sorumluluğu makalesi yayınlanan yazara aittir.Yayınlanan makale karşılığında yazarlara telif ücreti ödenmez. Yazarlar bunu peşinen kabul etmiş sayılırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Kuralları
Yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret, küfür, aşağılayıcı, küçük düşürücü, pornografik,
ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici,
yorumların her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluğu yorumcuya aittir.
İsimsiz yazılan yorumlar bir saat içinde sistem tarafından otomatik olarak silinir.

sanalbasin.com üyesidir
Düzenleme | Copyright © 2013-2023 | MedER |Medya Ermenek
BİZE ULAŞIN
ghs.google.com
ghs.google.com