Cevizle soğanı dibekte ezdik,
Tuzunu ekleyip, şebide yazdık,
Muska gibi katlayıp saca dizdik,
Doymadım tadına senin kapama.
Bu tarif atamdan kültür mirası,
Yapmak için size gelse sırası
Misafire versen bir diş kirası,
Doymadım tadına senin kapama.
Evde sıcak sıcak kapama yedik,
Demledik de çayı üstüne verdik
Karnımız doyunca çok şükür dedik,
Doymadım tadına senin kapama.
Başka olmaz mı kapama sorduk,
Ciğerli kapamayı sofrada gördük
Bir tane yiyince sefasın sürdük
Doymadım tadına senin kapama.
Özbekoğlu yese bir tane doyar,
Sacda pişenleri sofraya koyar,
Bir tane yemese hep yemiş sayar
Doymadım tadına senin kapama.
CEVİZLİ KAPAMA NASIL
YAPILIR?
Ceviz, soğan, tuz dibekte ezilerek harç hazırlanır. Hazırlanan
hamurdan yufka ekmeği bezesi kadar büyüklükte bezeler orta büyüklükte şebit
olarak açılır. İçine harç serilir ve istenilen şekle göre üzeri şebitin boşta
kalan uçları ile kapatılır. Yukarı İzvit Köyünce şebit altıgen şeklinde
kapatıldığı görülür. Kızgın sac üzerine atılır ve çevrilerek pişmesi sağlanır.
İsteğe göre sona doğru köz üzerinde de bir süre yanmadan pişmesi sağlanabilir.
Ciğer kapaması da yine aynı şekil ve işlemle pişirilir.
İstenirse değişik içler de kullanılabilir. Ancak kapama adı özellikle cevizle
yapılan için verilmiş bir addır.
12.09.2022 Yukarı Çağlar
Durmuş Ali ÖZBEK
Hiç yorum yok:
Yorum Kuralları
Yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret, küfür, aşağılayıcı, küçük düşürücü, pornografik,
ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici,
yorumların her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluğu yorumcuya aittir.
İsimsiz yazılan yorumlar bir saat içinde sistem tarafından otomatik olarak silinir.