M|E Medya Ermenek TAŞIMALI SİSTEMLE TAŞINAN ZAMAN-I - Medya Ermenek Medya Ermenek
Facebookta Paylaş

TAŞIMALI SİSTEMLE TAŞINAN ZAMAN-I


Sosyal medyada dolaşırken “Taşımalı sistem kurbanı olan köylerin, okullarının açılması”na dair bir paylaşım dikkatimi çekti.

Paylaşımdan notlar okudum. Gerçekten kıyıdan köşeden önemli noktaların tespitleri yapılmış.

Aynı paylaşımların altına 2 yıl ‘Taşımalı Sistem’ de yaşadıklarımı yazmaya başlayınca gerçekten uzun bir anlatımın ortaya çıktığını gördüm. Yazdığımı yorum değil bir makale olarak değerlendirmeyi daha uygun gördüm ve bir bütün olarak yayınlamak eğitim öğretim dünyasında belki bir nokta oluşturur şeklinde düşündüm.

Belki de taşımalı sistem projesini yaşayan öğretmenlerin, taşımalı sistemle öğrencilerini okula gönderen velilerin veya eğitim öğretim planlayıcılarının dikkatini çeker.

İşte o yorum yazma düşüncesi ile yazdıklarım:

Arkadaşlar tartışmanızı bugün (13 Nisan 2021), Ramazan ayının ilk sahuruna yakın bir zamanda gördüm ve taşımalı sistemde yaşadıklarımı dilimin döndüğünce yazmaya çalışacağım.

1991-1992 eğitim öğretim yılında Konya, Karapınar pilot bölgesinde ilk taşımalı sistemde eğitim ve öğretim hayatı yaşayan 3 öğretmenden biriydim.

Daha önceki meslek hayatımda 7 yıl birleştirilmiş sınıf uygulaması ile eğitim öğretim gerçekleştirdim. 11 öğrencisi olan köyde de çalışmıştım. 72 öğrencim olan taşımalı sistem okulunda da ilk çalışmama başlıyordum.

Toplam 32 yıl görev yaptım. Ancak 2 yıl öğrencilerle toplam 5 yerleşim yerine (köy-mezra) girip çıkmak ve günlük gidiş dönüş 80 km. lik yolda taşınan zamanı hep düşündüm. 80 km'lik yolculuk ile ilgili çileleri bir sonraki bölümde aktaracağım.

Şimdiki taşımalı sistem uygulamasında şartlar değişti elbet. Bir sınıf öğretmeni öğrencileri ile köyden şehre günlük 80 km yol yapmıyor. Taşımalı sistem uygulamasında okulun öğretmenleri şehirde oturuyor ve normal olarak derslerine girip çıkıyor. İlk uygulamasına dâhil olan bizler köyde ikamet eder, öğrencilerle uygulamanın gerçekleştiği okula gider, tam gün dersimizi yapar tekrar geri dönerdik. Köyde miyim, şehirde miyim belli değil, bir defa pazara gidip ev alışverişimi daha yapamaz duruma düşmüştüm. İkamet ettiğim yerleşim yeri işlek bir yol üzerinde olmasından yararlanıp, kamyon şoförleri ile Cumartesi günü sabah Konya merkeze gider, yine ücretini ödeyerek kamyon şoförleri veya Konya Otogarından otobüs bileti kestirerek köye dönerdim.

 Her gün ilçeye gidiyor, ayda bir defa ilçeden mutemetten maaş alma izini yoktu. Köy öğretmeni iken ayda bir gün maaş, alış veriş ve evrak alma ve teslimi için iznimiz vardı. Her şeyden mahrum kalmıştım. Ay maaş alma ve alışveriş yapabilme çilemden sonra Okul müdürüne, oradan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne giden dilekçeme ayda 2 saat maaşımı almak ve alış veriş yapmak üzere izin verilmişti.

Taşımalı sistem tecrübesi bizler üzerinden kazanılarak belirli yönetmelikler oluşturuldu ve uygulama tüm Türkiye’ye yayıldı.

Devamı>>>

Durmuş Ali ÖZBEK





YAZARLAR SAYFASINA ==>>>
Medya Ermenek Taşeli Edebiyat Güncesi yayınlanan makalelerin içeriği hakkında mali, hukuki, cezai, idari sorumluluğu makalesi yayınlanan yazara aittir.Yayınlanan makale karşılığında yazarlara telif ücreti ödenmez. Yazarlar bunu peşinen kabul etmiş sayılırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Kuralları
Yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret, küfür, aşağılayıcı, küçük düşürücü, pornografik,
ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici,
yorumların her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluğu yorumcuya aittir.
İsimsiz yazılan yorumlar bir saat içinde sistem tarafından otomatik olarak silinir.

sanalbasin.com üyesidir
Düzenleme | Copyright © 2013-2023 | MedER |Medya Ermenek
BİZE ULAŞIN
ghs.google.com
ghs.google.com