M|E Medya Ermenek ORTA TOROSLARIN YILMAZ KÜLTÜR SAVAŞÇISI ŞAİR /ARAŞTIRMACI YAZAR MUSTAFA ERTAŞ - Medya Ermenek Medya Ermenek
Facebookta Paylaş

ORTA TOROSLARIN YILMAZ KÜLTÜR SAVAŞÇISI ŞAİR /ARAŞTIRMACI YAZAR MUSTAFA ERTAŞ

 


 1933 yılında Sarıveliler’de doğan yazar,  1949 yılında girdiği İvriz Köy Enstitüsü'nden,  1956 yılında öğretmen olarak mezun olur.

   Öğretmenlik hayatına, Karaman'ın Avgan Köyünde; Başöğretmen olarak başlar. Karaman'ın Yollar başı Kasabasında, Çumra"nın, Dinek Bucağında; Okul Müdürlüğü görevlerinde bulunur.

   Yerel ve ulusal basında birçok makale ve yazılara imza atar.

   Yazma ve araştırma tutkunluğu daha İvriz’de başlar ve okulun gazetesi olan "İVRİZ"de şiirlerini yayınlar.

   Taşeli'nin tekerlek izi görmemiş coğrafyasının içinde, sıkışmış kalmış olan bölge insanının sorunlarına okumuş bir aydın olarak kafa yorar,  çareler arar.

   1970 yılında yayınladığı "TEKERLEĞİN DEĞMEDİĞİ YER"  isimli eseri büyük yankı uyandırır.

   Yörenin kültürel değerlerini, tarihini, gelenek ve göreneklerini, bölgenin çetin coğrafyasında insan yaşamının zorluklarını, çilesini, yolsuzluğunu, geçim sıkıntılarını dile getirir.

   Araştırmalarına ilham kaynağı olan Büyük Halk Ozanı Karacaoğlan’ı da kitabın satırlarında işlemeye, tanıtmaya başlar.

 

   KARACAOĞLANIN bu yörenin çocuğu olduğunu, ömrünü Başdere’de, Barçın Yaylasında geçirdiğini  her platformda, her konferansta, ilmi toplantılarda dile getirir. Gazete köşelerinde yayınladığı makalelerle geniş kitlelere duyurmaya çalışır.

   Toroslar Bölgesini adım adım dolaşarak Yörük obarında,  çadırlarda yatar kalkar.

  Bölge insanının yaşlılarından,  onların hafızalarından şiirler bulur, kaydeder.

  CÖNKLER bulur, arşivleri tarar ve yorucu araştırmalarının sonucunda ortaya koyduğu

'TAŞİLİ'NDE KARACAOĞLAN TOROSLARIN GÖNÜL GÜNEŞİ" isimli eseriyle Karacaoğlan üzerinde iddiasını ortaya koyar.

   Kitabın sahifeleri arasında gezinirken Barçın Yaylasının o büyülü atmosferinde gezinirken kuşların cıvıltıları arasında kıvrım kıvrım akan derelerin akışını seyre dalarsınız, baharın rengârenk  kokulu çiçeklerini  teneffüs eder, katar katar yüklü   develerle, sürülerle Yörüklerin  yaylaya göçünü hayal ederken  Yörük obalarında, kıl çadırlarının içinde Yörüklerin yaşam dünyasında bulursunuz kendinizi.

   Barçın Yaylası'nda, Başdere”de yüzlerce yıldır süren bir ÖRNEK İNSAN ( Yayla güzeli) seçimi vardır ve bir asır öncesine kadar devam eder bu yayla güzeli seçimi Karacaoğlan'ın uğruna şiirler yaktığı Elif'te  seçilen bir yayla güzeli olarak karşımıza çıkmaktadır. son seçilen yayla güzeli ise Suna’dır.

   Ertaş Hoca, bunlardan yola çıkarak Karacaoğlan’ın neden bu coğrafyanın çocuğu olduğunu anlatmaya çalışır kitabın her mısraında her sahifesinde.

   Kitabında İlk defa Karacaoğlan’ın yayınlanmamış şiirlerine yer verir.

   Başdere koyağının yeşillikleri içine serpilmiş Köylerini tanıtır bir bir.

   Yöre insanının yaşamını tanıma açısından anlaşılır bir dille yazarın kendine has üslubuyla kaleme aldığı,  herkesin istifade edebileceği bir nevi (yöre halkının) kendinin de anlatıldığı bir kitap ortaya konmuştur.

   Taşeli'nde, Başdere'de, Ermenek'te Karacaoğlan gibi bir şair kanat çırpabiliyorsa eğer bu da Mustafa Ertaş Hoca sayesindedir.

Mustafa PAK

YAZARLAR SAYFASINA ==>>>
Medya Ermenek Taşeli Edebiyat Güncesi yayınlanan makalelerin içeriği hakkında mali, hukuki, cezai, idari sorumluluğu makalesi yayınlanan yazara aittir.Yayınlanan makale karşılığında yazarlara telif ücreti ödenmez. Yazarlar bunu peşinen kabul etmiş sayılırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Kuralları
Yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret, küfür, aşağılayıcı, küçük düşürücü, pornografik,
ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici,
yorumların her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluğu yorumcuya aittir.
İsimsiz yazılan yorumlar bir saat içinde sistem tarafından otomatik olarak silinir.

sanalbasin.com üyesidir
Düzenleme | Copyright © 2013-2023 | MedER |Medya Ermenek
BİZE ULAŞIN
ghs.google.com
ghs.google.com